Ultimate magazine theme for WordPress.

Kadın Koruma Dernekleri | Kadına Yönelik Şiddette Nereye Başvurulur?

0

Kadın koruma dernekleri, kadınların yaşadığı problemleri giderebilmek adına sistematik bir şekilde çalışan kurumlardır. Özellikle ülkemizde kadın erkek eşitliğinin kabul edilemeyişi, kadınların ezilmesine ve türlü mağduriyetlerle karşı karşıya kalmasına sebebiyet verebiliyor.

Günümüzde kadınlar şiddet başta olmak üzere taciz, tecavüz, zorbalık, kötü muamele gibi pek çok durumla karşı karşıya kalabiliyor. Kadınların mağduriyetlerini gidermek isteyen bu dernekler ise, kadınların yaşadığı her zor durumda destek ve danışmanlık hizmeti sunabilecektir.

kadin-koruma-dernekleri

Kadın Koruma Dernekleri Nelerdir?

Kadın koruma dernekleri Türkiye’de hemen her ilde şubelere sahiptir. Bu derneklerin tamamı kadınlara maddi, manevi, hukuki ve barınma gibi konular üzerine destek sağlayabilecektir. İşte, Türkiye’nin en önemli kadın haklarını koruma dernekleri;

1 – Mor Çatı

1990 yılında kurulmuş olan bu kurum, Türkiye’de en çok bilinen ve en kapsamlı hizmet veren kurumlardan biridir. Bu kurum zor durumda olan tüm kadınlara barınma, hukuki ve psikolojik açıdan destek sağlayabilmektedir.

2 – KADAV

Kadın Dayanışma Vakfı olarak bilinen bu kuruluş, 16 senedir hizmet vermektedir. Şiddet başta olmak üzere KADAV göçmen kadınlara, mahpus ve hatta LGBT’li kadınlara destek sağlamaktadır. Kadınların sesini duyurabilmeyi hedef edinen kurum, bu doğrultuda türlü etkinlikler ve projeler düzenlemektedir.

3 – Kadın Koruma Dernekleri: Kadın Dayanışma Vakfı

Ankara merkezli olan bu kurum yaklaşık 29 yıldır kapsamlı bir şekilde faaliyet göstermektedir. Kadınlara her türlü imkanı sunan kurum, kadınların iş birliği içerisinde yaşamasını hedeflemektedir. Ayrıca kurum kadının şiddete karşı bilinçlenmesi ve özgüven kazanabilmesi adına çalışmalarda bulunmaktadır.

4 – Kadınlara Hukuki Destek Merkezi

Kadın koruma dernekleri arasında bulunan bu kuruluş, kadınlara hukuki destek sağlayabilmek adına oluşturulmuştur. Bir dizi hukuk kadınından oluşan bu kuruluş, hukuki ihtiyacı bulunan kişilerin danışmanlık hizmetini verebilecektir.

5 – Kadın Meclisleri

Kadına şiddet, kadın cinayetleri, taciz ve zorbalık gibi konular üzerine çalışmalar yapan kurum kadını maddi ve manevi olarak düzenlemektedir. İstanbul merkezli olan kurumun ana amacı, kadına olan baskıyı azaltabilmek ve kendilerine olan özgüvenini kazanmalarını sağlayabilmektir.

6 – KAMER

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi üzerinde faaliyet gösteren bu kurum, uzun yıllardır kadının sesi olmayı başarabilmiştir. Tam 23 farklı ilde faaliyet gösteren kurumun asıl amacı kadın- erkek eşitliğini sağlayabilmek, ayrımcılığın önüne geçebilmek ve kadına şiddeti önleyebilmektir.

Yazar : Gazete Haberci 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.